Pulau Pasir Timbul : Hidden Gem di Pitas Sabah !

Jarang Dapat Jalan Atas Air Jernih. Ini Baru Betul-Betul Hidden Gems! Sabah sememangnya terkenal dengan keindahan pulau serta pemanda...


Jarang Dapat Jalan Atas Air Jernih. Ini Baru Betul-Betul Hidden Gems!

Sabah sememangnya terkenal dengan keindahan pulau serta pemandangan alam semulajadi yang memukau. Tapi siapa sangka, terdapat sebuah hidden gems di Sabah yang breathtaking dan serupa seperti tempat pelancongan di luar negara. Whoaa!

Tonton Video Pulau Terapung di Kampung Malubang ini
Pulau Terapung di Kampung Malubang, Pitas, Sabah. Kredit : Youtube OKIDU MEDIA

Pulau Ini Sebenarnya Timbunan Batu Karang

Pulau Pasir Timbul, Pulau Terapung, atau Pitas Floating Island yang terletak di Kampung Malubang, Pitas, Sabah ini sebenarnya merupakan timbunan batu karang telah mati dan timbul secara semula jadi sejak beratus tahun yang lalu. Jika dilihat dari pemandangan atas, ia seakan-akan berbentuk S.

Pulau Pasir Timbul : Hidden Gem di Pitas Sabah. Boleh Jalan Atas Air!
Kredit : Youtube

Pulau Pasir Timbul : Hidden Gem di Pitas Sabah. Boleh Jalan Atas Air!
Kredit : IG @sapurataborneo

Pulau Pasir Timbul : Hidden Gem di Pitas Sabah. Boleh Jalan Atas Air!
Pulau Batu Supirak. Kredit : Youtube Murphy Ng

Pulau Terapung ini juga tidak jauh dari Pulau Batu Supirak yang mempunyai cerita legenda. Menurut penduduk setempat, Pulau Batu Supirak merupakan sebuah kapal yang disumpah oleh batu oleh seorang ibu terhadap anaknya yang tidak mengenang jasa. Penggemar fotografi dan drone pasti menyukai pemandangan ini untuk diabadikan sebagai koleksi peribadi.

Sumber: iloveborneo

Related

Tempat Menarik Sabah 7929252823189218733

Popular

Terkini

Identiti mangsa dalam Myvi hanyut di Kionsom dikenal pasti

Pasukan mencari dan menyelamat melakukan operasi di Sungai Dambai, Inanam, Kota Kinabalu pada Sabtu. KOTA KINABALU - Identiti kedua-dua mang...

item