Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE
{fbt_classic_header}

Header Ad

Buletin Terkini

latest

Ads Place

PRN Sabah : Adakah Isu banjir akan dipolitikkan seperti PRN lalu?

  Kota Kinabalu ; Setiap pilihanraya isu banjir ini akan dipolitikan oleh calon yang bertanding di kawasan yang mengalami masalah ini. Sebag...

 


Kota Kinabalu ; Setiap pilihanraya isu banjir ini akan dipolitikan oleh calon yang bertanding di kawasan yang mengalami masalah ini. Sebagai contoh tidak terlepas janji yang diberikan di kawasan Parlimen Penampang, Sepanggar, dan Kota Belud pada Pilihanraya Umum yang lepas calon- calon yang menjadi YB sekarang membawa isu ini sebagai modal mendapat sokongan daripada rakyat. 

Bolehkah isu banjir ini dijadikan modal politik? bagi pandangan penulis dia boleh selagi mana calon ini mempunyai pelan yang lengkap bagaimana mengatasi isu banjir ini daripada berlaku. Tetapi buat masa sekarang semua calon yang menang pada PRU14 yang berjanji mengatasi isu banjir masih gagal menunjukkan keseriusan janji mereka. 

Selepas berlakunya pertukaran kerajaan pada pilihanraya umum 14 PH dan Warisan memerintah kerajaan banyak bajet tembatan banjir dibekukan dengan alasan wang negara tidak mencukupi. Ahli politik anak Sabah dalam parti Warisan dan Pakatan Harapan ada yang menjadi menteri dan timbalan menteri berdiam diri tidak berjuang menpertahankan bajet tembatan banjir di Sabah khasnya di Penampang.

Termasuklah Yb Darell yang pernah menjadi Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) gagal untuk mengatasi isu banjir di Penampang. Persoalan terbesar adakah isu banjir ini akan digunakan lagi dalam manifesto atau janji dalam pilihanraya kali ini walaupun gagal menunaikan  janji mengatasi isu banjir ini seperti dijanjikan pada PRU14? dan persoalan terbesar adakah rakyat terus memilih wakil rakyat yang mungkir janji?


Tiada ulasan

Ads Place