Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE
{fbt_classic_header}

Header Ad

Buletin Terkini

latest

Ads Place

Penerima BSH boleh tuntut khairat kematian RM1,000

Abdul Rahim Bakri PENERIMA Bantuan Sara Hidup (BSH) berhak mendapat bantuan khairat kematian sebanyak RM1,000. Timbalan Menteri Ke...

Abdul Rahim Bakri
PENERIMA Bantuan Sara Hidup (BSH) berhak mendapat bantuan khairat kematian sebanyak RM1,000.

Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Abdul Rahim Bakri berkata, tuntutan itu boleh dibuat melalui pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Selain itu, menurutnya, penerima BSH juga secara automatik mendapat MySalam, iaitu skim perlindungan sosial kesihatan bagi meringankan beban perubatan ditanggung sekiranya dikenal pasti mempunyai antara 45 jenis penyakit kritikal.

"Antara faedah perlindungan ialah RM8,000 akan dibayar kepada mereka yang di diagnosis oleh hospital dan pusat perubatan bertauliah bagi 45 jenis penyakit kritikal.

Mereka juga berhak dilindungi apabila dimasukkan ke hospital sebanyak RM50 sehari bagi tempoh 14 hari sebagai meringankan beban kewangan semasa sakit," katanya dalam kenyataan di Kota Kinabalu hari ini.

Abdul Rahim berkata, penerima BSH di luar bandar dan pedalaman khususnya di Sabah dan Sarawak perlu mendapat maklumat mengenai pelbagai lagi faedah sampingan daripada kerajaan Persekutuan yang boleh dimanfaatkan bagi meringankan beban.

Beliau berkata, masih ramai penduduk layak di kawasan berkenaan belum menerima bantuan BSH terutama bagi mereka yang tidak memiliki akaun bank.

Justeru, Abdul Rahim berkata, Kementerian Kewangan akan melaksanakan beberapa kaedah baharu bagi menyampaikan bantuan tunai kepada penduduk di kawasan terbabit, selain program turun padang dilakukan oleh Jabatan Perbendaharaan dan LHDN.

"Ini termasuk menambah kiosk mesin juruwang automatik (ATM) Bank Simpanan Nasional (BSN) serta melantik Pos Malaysia Berhad sebagai ejen BSN sebagai kemudahan penduduk luar bandar," katanya.

Ads Place