Khamis, 4 Jun 2020

Ketua Menteri pertahan pelantikan dua YB terajui GLC Sabah

Mohd Azis dilantik sebagai Pengerusi Warisan Harta Sabah Sdn Bhd (WHSSB)
KOTA KINABALU: Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mempertahankan pelantikan Ahli Parlimen Sepanggar, Datuk Mohd Azis Jamman (Gambar) dan Ahli Parlimen Penampang, Datuk Darell Leiking sebagai pengerusi syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) milik Sabah.

Pelantikan itu dibuat meskipun ia kelihatan seperti ‘pusingan-U’ daripada ikrar dibuat Parti Warisan Sabah (Warisan) dalam manifesto pilihan rayanya pada 2018 bahawa ia tidak akan melantik wakil-wakil rakyat (YB) untuk menerajui GLC milik Sabah.

Mohd Azis dilantik sebagai Pengerusi Warisan Harta Sabah Sdn Bhd (WHSSB), sementara Leiking sebagai pengerusi  Sabah Oil and Gas Development Corporation Sdn Bhd (SOGDC) yang menguruskan Taman Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang (Sogip).

“Kerana saya tahu kedua-dua mereka (Mohd Azis dan Darell) mempunyai pengalaman.. seperti Darell sebagai Pengerusi SOGDC kerana dia sebelum ini adalah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti), sementara Azis (sebagai bekas Menteri Dalam Negeri) juga mempunyai pengalaman beliau sendiri.

“Benar, itu adalah hasrat (untuk tidak melantik YB sebagai pengerusi GLC Sabah) tapi apabila kamu lihat senarai, kebanyakan atau lebih 95 peratus GLC Sabah diketuai oleh golongan profesional,” katanya ketika ditanya dalam satu sidang media selepas merasmikan aplikasi sabahtrace di Pusat Pentadbiran Negeri Sabah di sini, Rabu.

Mohd Shafie berkata beliau tahu mengenai ikrar itu (manifesto pilihan raya 2018) tapi pada masa sama beliau juga tahu mengenai kelebihan meletakkan dua orang itu dalam jawatan-jawatan berkenaan.

“Apa yang penting adalah kepentingan rakyat, kerana sebagai contoh, saya tahu kapasiti dan keupayaan Leiking dan yang lain, tapi ini tidak membabitkan semua GLC.

“Saya tahu masih ada YB yang tidak mempunyai jawatan. Tapi lebih 95 peratus GLC tidak diketuai YB tetapi oleh kakitangan awam, profesional, bekas pegawai bank dan sebagainya,” katanya. Harian Ekspress Sabah

Loading...
Share This