Khamis, 16 April 2020

Kerana sayur percuma penjarakkan sosial tidak diendahkan

Orang ramai datang berpusu-pusu ingin mendapatkan sayur percuma sehingga mengendahkan keperluan penjarakkan sosial. Gambar SNT/Sumber Media Sosial
KOTA KINABALU: Akibat ingin mendapatkan sayur percuma, ratusan orang awam dilihat berbaris tanpa menpedulikan keselamatan dengan tidak mengambil kira langkah penjarakkan sosial.

Bantuan agihan bekalan sayur yang dipercayai dari Pejabat Dewan Undangan Negeri (Dun) Inanam itu disampaikan di empat lokasi bermula pada pagi tadi.

Kejadian pengagihan bekalan itu yang dipercayai berlaku di Pekan Inanam dan tular di laman sosial sehingga menimbulkan kecaman orang ramai.

Acara pemberian berkenaan bagaimanapun hanya berlanjutan selama kira-kira dua jam dan orang ramai yang menerima sumbangan juga terus pulang ke rumah masing-masing.

Datuk Bandar Kota Kinabalu, Datuk Nordin Siman berkata jumlah orang awam yang terlalu ramai berkumpul dalam acara sumbangan itu membimbangkan kerana ia berpotensi menyebabkan penularan wabak Covid-19.

Katanya orang awam yang hadir sepatutnya memastikan penjarakkan selamat antara mereka bagi mengelakkan potensi jangkitan penyakit berkenaan.

“Kita juga berharap supaya sebarang pengedaran atau pemberian sumbangan di masa akan datang dapat dilakukan dengan mengambil kira amalan kesihatan selamat.

“Ini perlu dilakukan dalam usaha kita memerangi Covid-19 sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Fasa 3 yang dilanjutkan sehingga 28 April depan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Habibi Majinji berkata pihaknya yang menerima maklumat itu kemudiannya bergegas ke lokasi untuk menasihati penduduk supaya mematuhi PKP terutama penjarakkan sosial.

“Susulan insiden itu, kita mengarahkan sepasukan anggota untuk memantau mereka.

“Polis juga mengarahkan kesemua penerima bantuan itu balik ke rumah selepas mendapat bekalan sayur yang diagihkan.

Menurutnya, semua pihak supaya mematuhi pelaksanaan PKP dan tidak berhimpun bagi mengelakkan penularan pandemik Covid-19.

Wakil Pejabat Adun Inanam tidak dapat dihubungi untuk komen.- SabahNewsToday

Loading...
Share This