Ahad, 22 Disember 2019

USNO dan PAS sah tidak bertanding, sokong UMNO


KOTA KINABALU: Parti Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO) dan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) tidak akan meletakkan calon pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kimanis.

Semasa dihubungi Utusan Borneo di sini semalam, kedua-dua parti juga mengesahkan sokongan mereka kepada calon pilihan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO).


Image may contain: 1 person
Musli Oli
Ketua Penerangan USNO Musli Oli berkata parti itu tidak akan bertanding pada PRK Kimanis kerana lebih menumpukan perhatian kepada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15.

“Kita juga tidak mengetengahkan calon pada PRK Kimanis kerana USNO Bahagian Kimanis belum ditubuhkan, serta berhadapan isu kewangan dan logistik,” katanya.

Ketua Penerangan PAS Sabah Ahmad Dullah pula mengatakan keputusan parti itu untuk tidak bertanding pada PRK Kimanis dicapai hasil musyawarah di peringkat kepimpinan.

Menurutnya, PAS akan memberikan sokongan kepada calon pilihan UMNO sebagai rakan kerjasama mereka dan pendirian itu juga sudah dimaklumkan kepada PAS Pusat.
AHMAD
Ahmad Dullah
“Walaupun kita tidak bertanding kali ini, namun PAS Sabah akan turun membantu UMNO sepanjang musim kempen PRK Kimanis berlangsung kelak,” katanya.

Oleh Amir Anuar, Utusan Borneo

Loading...
Share This