Jumaat, 27 Disember 2019

Pendengaran permohonan injunksi halang Amarjit ditangguh 21 Jan 2020

KOTA KINABALU: Mahkamah Tinggi di sini akan mendengar permohonan injunksi oleh bekas Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Yong Teck Lee dan seorang ahli perniagaan untuk menghalang Pengarah Jabatan Air Negeri Datuk Amarjit Singh untuk menjalankan kuasanya dan memasuki pejabat pada 21 Jan, tahun depan.

Penasihat Yong, Yong Yit Jee, memberitahu pemberita bahawa permohonan tersebut pada awalnya ditetapkan untuk pendengaran pada 23 Dis (Isnin).

"Bagaimanapun, mahkamah telah menetapkan tarikh baru pada 21 Jan, 2020 untuk mendengar permohonan itu," katanya.

Pada 1 Nov, tahun ini, Hakim Ismail Brahim menetapkan 23 Dis untuk mendengar permohonan antara pihak Yong dan Pang Thou Chung. Kedua-duanya, pada 21 Okt, memfailkan permohonan penamaan Amarjit sebagai defendan tunggal.

Dalam permohonan itu, mereka meminta injunksi untuk menghalang Amarjit daripada menjalankan kuasa Pengarah. Mereka juga memohon injunksi untuk menghalang Amarjit daripada memasuki premis, pejabat dan / atau cawangan jabatan tersebut.

Pada 9 Okt, kedua-dua pemohon berjaya memohon untuk mendapatkan pengisytiharan dari Mahkamah Tinggi di sini bahawa perlantikan Amarjit telah melanggar Seksyen 3 Enakmen Bekalan Air Sabah 2003 kerana Amarjit tidak didakwa sebagai anggota Perkhidmatan Awam Negeri sebelum pelantikan beliau.

Hakim Ravinthran Paramaguru memberikan pernyataan itu meminta Yong dan Pang dalam saman pemula mereka yang difailkan tujuh bulan lalu.

Mereka telah menamakan Amarjit dan Kerajaan Negeri Sabah sebagai defendan pertama dan kedua.

Dalam saman mereka, kedua-dua mereka meminta pengisytiharan bahawa pelantikan Amarjit sebagai Pengarah oleh Kerajaan Negeri telah melanggar Seksyen 3 Enakmen tersebut. - Daily Express

Loading...
Share This