Buaya tular di Labuan berjaya ditangkap

LABUAN, 26 Dis -- Seekor buaya sepanjang sembilan kaki yang berjaya ditangkap di Pantai Tanjung Kubong, berhampiran sebuah tapak berse...


LABUAN, 26 Dis -- Seekor buaya sepanjang sembilan kaki yang berjaya ditangkap di Pantai Tanjung Kubong, berhampiran sebuah tapak bersejarah ‘Gedung Ubat’ di sini semalam, telah diserahkan kepada Jabatan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Labuan.

Seekor buaya sepanjang sembilan kaki berjaya ditangkap
Perhilitan percaya buaya itu tersasar dari habitatnya di Taman Paya Bakau Kina Benuwa, sebelum ia ditemui seorang pemancing yang sedang dalam perjalanan keluar ke laut, pada jam 6.50 pagi.

Penemuan (Rabu pagi) itu telah menjadi viral pada platform WhatsApp dan anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Labuan (Balai Bomba Layang-Layangan) berjaya menangkapnya pada 2.18 petang dan menyerahkan kepada pegawai Perhilitan yang turut menyertai operasi menangkap buaya tersebut.

“Buaya itu mungkin sedang berjemur di pantai ataupun mencari makanan ketika ia dilihat di situ dan mungkin ia buaya yang sama yang sebelum ini dilihat di Taman Paya Bakau Kina Benuwa pertengahan tahun ini.

Image may contain: 1 person, outdoor
Buaya yang tular di media sosial menimbulkan kebimbangan kepada penduduk setempat
“Kami akan menaikkan papan tanda amaran di kawasan pantai berhampiran bagi mengingatkan pengunjung mengenai kemunculan dan kawasan yang menjadi habitat baharu buaya di situ,” kata pegawai Perhilitan kepada Bernama.

Penemuan buaya semalam itu, merupakan penemuan buaya buat kali ketiga tahun ini, dengan kali pertamanya pada Januari di Pantai Mawila.

-- BERNAMA

Related

Labuan 2775194957741500694

Popular

Terkini

Identiti mangsa dalam Myvi hanyut di Kionsom dikenal pasti

Pasukan mencari dan menyelamat melakukan operasi di Sungai Dambai, Inanam, Kota Kinabalu pada Sabtu. KOTA KINABALU - Identiti kedua-dua mang...

item