Selasa, 19 Mac 2019

Mahkamah dengar bantahan terhadap rayuan Teo 23 Jul

Sebahagian wang tunai  dan barang kemas yang dirampas dari Jabatan Air Negeri Sabah pada tahun 2016.
KOTA KINABALU: Mahkamah Rayuan, pada 23 Julai, akan mendengar bantahan awal yang dibangkitkan pihak pendakwaan terhadap rayuan timbalan pengarah Jabatan Air Sabah Teo Chee Kong tentang isu berkaitan tuduhan pengubahan wang haramnya.

Hakim Dato’ Abdul Rahman Sebli, Dato’ Mary Lim Thiam Suan dan Datuk Hasnah Dato’ Mohammed Hashim pada Isnin sebulat suara menerima permohonan penangguhan Teo yang dibuat peguamnya.

Peguam utama Teo, Roland Cheng memberitahu mahkamah bahawa mereka baru sahaja diberitahu tentang bantahan awal pada 15 Mac dan menyerahkan hujah bertulis pada pagi Isnin.

Cheng berkata ia memerlukan kajian menyeluruh dan juga untuk berlaku adil kepada klien mereka. 

Dia menambah bahawa mereka juga ingin menyempurnakan rayuan mereka dengan petisyen rayuan yang dipinda.

Timbalan Pendakwa Raya Tengku Amir Zaki Tengku Hj Abd Rahman mengesahkan bahawa mereka baru sahaja memfailkan permohonan pada Jumaat lepas kepada mahkamah menerusi emel.

Teo membuat rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang dibuat pada 21 Mac 2018 dalam menolak tiga semakan semulanya berkaitan 146 pertuduhan pengubahan wang haram daripada aktiviti haram berjumlah sehingga RM32.9 juta di Mahkamah Khas Rasuah.

Tiga permohonan semakannya dibuat bagi membatalkan 146 pertuduhannya; terhadap perintah perbicaraan bersama oleh Mahkamah Sesyen; dan untuk memohon hakim menarik diri daripada membicarakan kesnya.

Pada 13 Disember 2017, Teo mengaku tidak bersalah kepada semua pertuduhan yang mana 78 pertuduhan menyatakan bahawa Teo dituduh mempunyai 70 geran tanah daripada aktiviti haram menerusi 78 transaksi bernilai RM12,705,203.70 selepas pemindahan pemilikan. 

Dia dituduh melakukan kesalahan itu pada antara 21 Oktober 2005 dan 19 Ogos 2014 di lokasi bersaingan di Pejabat Tanah di Beaufort, Kota Kinabalu, Kinabalu, Sipitang, Papar dan Jabatan Tanah dan Ukur di sini.

Tuduhan di bawah Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 memperuntukkan denda sehingga RM5 juta atau penjara sehingga lima tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Baki 68 pertuduhan terhadap Teo menyatakan bahawa dia dituduh melakukan enam kesalahan memiliki wang berjumlah RM7,930,810.48 (RM5,952,050 dalam Ringgit Malaysia dan RM1,978,760.48 dalam anggaran mata wang asing) daripada aktiviti haram dan 62 kesalahan memiliki wang dalam akaun bank berjumlah RM12,287,240.07 daripada aktiviti haram di lapan institusi kewangan di sini dan di Kuala Lumpur.

Kesalahan itu dikatakan berlaku antara Oktober 4 2016 dan 30 Disember 2016.

Setiap pertuduhan yang dibingkai di bawah Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 memperuntukkan hukuman penjara sehingga 15 tahun dan kemungkinan didenda tidak kurang daripada lima kali jumlah atau nilai hasil aktiviti haram atau instrumen kesalahan pada masa kesalahan dilakukan atau lima juta ringgit, mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan. 

Hadir bersama Cheng pada Isnin ialah peguam Nelson Angang dan Kimberly Ye, yang menggantikan Ram Singh.

Loading...
Share This