Projek Patung Mazu di Kudat masih boleh dihidupkan semula - Christina Liew


KOTA KINABALU: Projek patung terbesar Mazu (Dewi Laut kepada Cina) terbesar di dunia, yang dihalang oleh ketua menteri terdahulu Musa Aman, masih boleh dihidupkan semula, kata Christina Liew, menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah yang baharu.

Bercakap kepada FMT di pejabatnya, Liew berkata, patung-patung Mazu di tempat lain sentiasa menarik ramai pelancong.

Patung-patung Mazu yang serupa di Semenanjung Malaysia telah terbukti sebagai tarikan pelancongan. "Sekiranya mereka dapat, saya tidak nampak mengapa Sabah tidak boleh. Tapi mari kita selesaikan dahulu dan kita akan melihat bagaimana kita dapat melakukannya, "katanya.

Liew, yang merupakan timbalan ketua menteri, berkata beliau perlu mencari tahu dari pegawai-pegawainya dalam kementeriannya mengapa perintah berhenti kerja dikeluarkan oleh kerajaan sebelum ini.

"Kali terakhir saya mendengarnya, projek Mazu telah ditangguhkan. Ia tidak dibenarkan dibina. Tetapi saya fikir ia adalah baik untuk mengkaji kembali idea itu kerana saya percaya jika ia dibina di Kudat, ia akan menjadi lokasi pelancongan yang dikunjungi ramai orang di Sabah.

"Adalah penting bagi saya untuk memahami status sebelum membawanya kepada ketua menteri. Mudah-mudahan, kita akan menyelesaikan masalah yang mengakibatkan pembatalan projek, "katanya.

Beliau percaya projek itu akan meningkatkan ekonomi daerah paling utara Sabah dengan menarik beribu-ribu pelawat ke Kudat sekurang-kurangnya dua kali setahun ketika para penyembah Mazu merayakan ulang tahun dewi dan ulang tahun kematiannya atau naik ke syurga, sebagaimana para penganut percaya.

Pelancongan terbesar Kudat kini adalah pusat peranginan Tip of Borneo yang terletak 25km dari bandar.

Perancangan pembinaan Patung Mazu pada 2005 dengan ketinggian 33 meter adalah yang tertinggi di dunia dibina di atas tanah persendirian yang menghadap ke laut, dengan kos RM5 juta.

Projek itu dimulakan oleh bekas ketua menteri Chong Kah Kiat, yang ketika itu menjadi pengerusi Yayasan Amal Kudat Thean Chou.

Kesemua kertas kerja untuk projek itu selesai dan asas untuk patung itu selesai apabila perintah berhenti kerja dikeluarkan pada 25 Mei 2006 sementara menunggu kelulusan oleh Musa.

Perintah kerja berhenti didasarkan pada bantahan oleh masyarakat Islam, dengan alasan bahawa tapak itu terlalu dekat dengan masjid bandar, lebih dari 700 meter jauhnya.

Sekitar enam minggu kemudian, mufti negeri dikatakan mengeluarkan fatwa yang dialamatkan kepada Musa, khususnya mengarahkan kerja-kerja pembinaan patung itu dihentikan kerana bertentangan dengan ajaran Islam.

Pada tahun 2011, Musa menawarkan tapak baru untuk projek itu di Pantai Bak Bak. Sumber  Free Malaysia Today [Pautan]

Shafie Apdal janji bina banyak gereja di Sabah

Related

Pelancongan Sabah 8153920201811063944

Popular

Terkini

Identiti mangsa dalam Myvi hanyut di Kionsom dikenal pasti

Pasukan mencari dan menyelamat melakukan operasi di Sungai Dambai, Inanam, Kota Kinabalu pada Sabtu. KOTA KINABALU - Identiti kedua-dua mang...

item